L’estudi de les aus silvestres segarrenques va celebrar,  amb prou èxit de participació, la seva primera trobada d’ornitòlegs a la Segarra. Les aus són un imprescindible indicador de l’estat de Salut mediambiental del territori segarrenc.

                El passat dissabte 8 d’octubre de 2016, es va celebrar la 1a Jornada d’Ornitologia a la Segarra, organitzada pel Centre d’Estudis Segarrencs (CESeg), i amb la col·laboració de l’Institut Català d’Ornitologia, i el Castell de Concabella. L’objectiu de la jornada era reunir a tots aquells interessats en l’estudi de les aus silvestres, professionals o amateurs, de l’àmbit geogràfic segarrenc. El programa de la jornada estava organitzat en 3 parts: (1) Sessió d’anellament científic d’aus al riu d’Ondara, als Hostalets de Cervera (Ribera d’Ondara), (2) Sessió de conferències, on diversos investigadors i ornitòlegs aficionats exposaren diversos temes sobre algunes de les facetes de l’estudi de les aus en l’àmbit geogràfic segarrenc, a la Sala d’actes del Castell de Concabella i (3) Sortida de camp ornitològica, a la Bassa de Palouet (Massoteres) i al lloc dels Reguers de Queralt (Plans de Sió).

                L’assistència a les jornades va ser tot un èxit, amb un total de 24 participants, originaris tant del territori com d’altres comarques catalanes que participaren en les diverses sessions de la jornada científica. L’anellament científic es va fer a càrrec de l’anellador expert Òscar Pérez Petrus, amb el que es va poder observar diverses aus migratòries i residents que utilitzen el canyissar del riu. La sessió de conferències va ser molt interessant i diversa de contingut. En Gerard Bota, investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ens va parlar sobre la gestió idònia dels guarets per afavorir la presència de les aus estepàries més amenaçades. En Santi Mañosa, investigador de la Universitat de Barcelona ens va parlar sobre les tècniques de foto-trampeig, en la recerca de la nidificació de rapinyaires forestals. En Carles Grande, ornitòleg aficionat, ens va parlar de l’estudi de seguiment (via satèl·lit) de la migració dels Hortolans nidificants a la Vall del Llobregós, cap als seus llocs d’hivernada a l’Àfrica. En Daniel Espejo,  ornitòleg aficionat, ens va parlar de la diversitat d’hàbitats a la Capçalera del Sió que propicien una notable riquesa d’avifauna a la zona. Na Minerva Sellés i en Eduard Viver, fotògrafs naturalistes, ens explicaren les seves experiències en un programa de Re-introducció d’Òlibes a la Vall del Maldanell, i sobre les seves experiències en la construcció d’observatoris específics d’ocells. Finalment en Martí Franch, tècnic de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), ens va presentar l’estat actual de desenvolupament, en l’àmbit geogràfic segarrenc, del Nou Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya, i del Programa de Seguiment d’Ocells Comuns de Catalunya (SOCC).

La sortida ornitològica es va realitzar a la Bassa de Palouet, un espai integrat a l’EIN Valls del Sió-Llobregós, la qual aquest 2016  ha resultat un interessant espai natural de nidificació d’aus pròpies dels espais lacustres. I per acabar, es va visitar l’espai protegit dels Reguer de la Font de Queralt, en el context del EIN Plans de Sió.

1a-jornada-dornitologia-segarra-1arranjat-web
Martí Franch (ICO) parlant del Nou Atles d’Ocells Nidificants de Catalunya. Foto: (cc) Daniel Espejo Fraga, octubre 2016
1a-jornada-dornitologia-segarra-2web
Minerva Sellés i Eduard Viver, parlant dels seu projecte de reintroducció d’Òliba a la Vall del Maldanell. Foto: Daniel Espejo, octubre 2016.
1a-jornada-dornitologia-segarra-3web
Carles Grande, parlant de la migració de l’Hortolà. Foto: (cc) Daniel Espejo,  octubre 2016
1a-jornada-dornitologia-segarra-4web
Gerard Bota (del CTFC) parlant sobre la gestió dels guarets per afavorir les aus estepàriques. Foto: (cc) Daniel Espejo Fraga, octubre 2016

 

anellament-cientific-1a-jornada-danellament2doc
Òscar Pérez, fent divulgació del seguiment de la migració, mitjançant anellament científic d’aus, al Riu d’Ondara. Foto: (cc) Daniel Espejo Fraga, octubre 2016
anellament-cientific-1a-jornada-danellament3doc
Procés de presa de dades biomètriques. Foto: (cc) Daniel Espejo, octubre 2016

 

anellament-cientific-1a-jornada-danellament4doc
Mallerenga carbonera (Parus major) anellada. Foto: (cc) Daniel Espejo, octubre 2016.
anellament-cientific-1a-jornada-danellament5doc
Captura d’ocells, en viu, en xarxes homologades, per anellament científic. Foto: (cc) Daniel Espejo, 2016
anellament-cientific-1a-jornada-danellament6doc
Captura d’ocells, en viu, amb xarxes homologades, per anellament científic. Foto: (cc) Daniel Espejo, octubre 2016.
anellament-cientific-1a-jornada-danellament7doc
Canyissars del Riu d’Ondara als Hostalets de Cervera. Foto: (cc) Daniel Espejo, octubre 2016.
anellament-cientific-1a-jornada-danellament9doc
Xarxes col·locades al Riu d’Ondara. Foto: (cc) Daniel Espejo, octubre 2016
anellament-cinetific-1a-jornada-danellamentdoc
Grup de la sessió d’anellament científic al riu d’Ondara. Foto: (cc) Daniel Espejo, octubre 2016.
Anuncios