El diumenge 4 d’agost de 2019, va tenir lloc l’excursió Flora i Fauna a la fresca de les Obagues d’Amorós i de la Tallada (Sant Guim de Freixenet, la Segarra). Aquesta va estar organitzada conjuntament pel Centre d’Estudis Segarrencs, el Grup Local de l’Altiplà de la Segarra de Flora Catalana i l’agrobotiga Sikarra Nostra de Sant Guim de Freixenet.

Una seixantena de persones vam acudir a l’excursió, sent el punt de trobada l’agrobotiga Sikarra Nostra. Guiats per en Daniel Espejo, ens vam endinsar a les obagues sota el nucli d’Amorós, en el barranc de la Torre, una de les capçaleres del riu Anoia, i així conèixer la flora i fauna present en aquest ombrívol indret.

L’espai destaca per la presència de boscos submediterranis humits, dominats per la pinassa (Pinus nigrasubsp. salzmannii), diversos roures (Quercus fagineaQ. x cerrioidesQ. pubescens), acompanyats d’auró negre (Acer monspessulanum) i l’auró blanc (Acer campestre), serveres (Sorbus domestica), i la moixera de pastor (Sorbus torminalis). També, és destacable la presència de pi roig (Pinus sylvestris), espècie muntanyenca que en aquestes contrades sembla relictual d’èpoques passades, quan les condicions eren més temperades. També hi podem trobar espècies de caràcter mediterrani com l’alzina (Quercus ilex), el pi blanc (Pinus halepensis), i el pi pinyoner (Pinus pinea).

De l’estrat arbustiu mencionar el grèvol (Ilex aquifolium), corner (Amelanchier ovalis), xuclamel (Lonicera xylosteum), tortellatge (Viburnum lantana), olivereta (Ligustrum vulgare) i sanguinyol (Cornus sanguinea), i el fals aladern (Phyllirea latifolia).

De fauna, tot i el silenci estival de les aus, vam poder observar un exemplar d’àguila calçada (Hieraaetus pennatus), rapinyaire molt depenent dels paisatges en mosaic agroforestals, i un voltor (Gyps fulvus), a part d’observar un niu d’astor (Accipiter gentilis). També és bon indret per observar salamandres (Salamandra salamandra). En quant a insectes es va mencionar que hi podem observar papallones com la nimfa mediterrània (Limenitis reducta) i la bruixa (Brintesia circe). També vam poder escoltar un grill de bosc (Nemobius sylvestris).

Una excursió d’unes 4 hores amb la que vam gaudir d’un entorn agradable i que vam acabar amb un tast de xarop de saüc (de Corremarges) i licor de nous (Tres Cadires) ben fresquets.

Trobareu més fotografies de la sortida a l’àlbum fotogràfic de Flora Catalana.

Foto: Marc Mensa, 2019
Foto: Daniel Espejo, 2019
Foto: Joan Maluquer, 2019
Foto: Marc Mensa, 2019
Fulles d’Acer campestre. Foto: Daniel Espejo, 2019
Nimfa mediterrània (Limenitis reducta). Foto: Daniel Espejo, 2019